Hindistan'daki Tata Temel Araştırmaları Enstitüsü'nden Rajibul Şeyh, köstebek deliklerinin boğazlarını kara deliklerden ayırmanın bir yolunu önerdi. Fizikçinin teorik açıklamalarıyla bilimsel makalenin ön baskısı sitede yayınlandı arXiv.org .
Bir köstebek deliği (aynı zamanda bir köstebek ve solucan deliği), zamanın her anında uzayın belirli bölgeleri arasında bir "düz tünel" oluşturan varsayımsal bir nesnedir. Parçalanmış bir kağıt parçası hayal edelim. Yüzeyinden ayrılmadan seyahat etmek mümkündür. O zaman, A noktasından B noktasına ulaşmak için, tüm eğrilerinin sadakatle üstesinden gelmek zorunda kalacaksınız. Ya da yüzeyi "delebilir" ve diğer taraftaki doğru noktaya doğrudan girebilirsiniz. Solucan deliğinin sağladığı bu fırsat budur (ancak uzay gemilerine değil, en iyi ihtimalle fotonlara).
Köstebek delikleri uzun zamandır fizikçilerin hayal gücünü heyecanlandırıyor, çünkü bu, uzay ölçeğinde çok küçük bir ışık hızı nedeniyle doğrudan gözlemlenemeyen uzaya bakmanın bir yoludur. Ayrıca, bazı teorilere göre, solucan delikleri farklı evrenleri Çoklu Evrene bağlar. Bu da potansiyel olarak başka bir evrene bakmanın mümkün olduğu anlamına gelir.
Solucan deliklerinin varlığı, Einstein'ın genel göreliliğiyle çelişmez – bugüne kadarki en derin ve en iyi test edilmiş uzay-zaman teorisi. Doğru, bir köstebeği korumak için, fizikçilerin varlığından henüz emin olmadığı egzotik madde formlarına ihtiyaç vardır.
Teorisyenlerin yeterli bilgiye sahip olmadığı yerlerde gözlem yardımcı olabilir. Zorluk, bir gökbilimcinin bir köstebek deliğine (uzmanların dediği gibi boğazın) "girmesinin" neredeyse bir kara deliğe benzemesi gerektiğidir.
Bildiğiniz gibi, kara delikler doğrudan gözlenmez, bu yüzden onlar siyahtırlar. Üzerlerinde düşen maddenin parıltısı, uydu cisimlerinin yörüngelerinin parametreleri ve son zamanlarda yerçekimsel dalgalar nedeniyle tespit ediliyorlar. Bununla birlikte, şimdiye kadar, gökbilimcilerin kara deliği köstebek yuvasından ayırt etmenin bir yolunu bilmedikleri görülmüştür.
Şeyh böyle bir yöntem önermektedir. Karadeliğin yerçekiminin onu çevreleyen fotonlar üzerindeki etkisinden dolayı oluşan özel bir yapıya dayanır. Bu, parlak bir arka plana karşı karakteristik bir karanlık bölgedir, sözde gölge. Gölgeyi yaratmak için gerekli olan "vurgulamanın" kaynağı, hem kara deliğe düşen maddenin diski (uzmanların dediği gibi yığılma diski) hem de diğer göksel cisimler olabilir.