Книгата на пророк Малахия – научен коментар на текста

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам научно-популярная литература, религии / верования / культы, иудаизм. Оно опубликовано в 2023 году. Книге не присвоен международный стандартный книжный номер.

Аннотация

Книгата на пророк Малахия, която допълва канона на Стария завет и затова понякога се нарича „печатът на пророците“, се състои от 4 глави. Тази книга съдържа изобличаване на греховете и беззаконията на еврейския народ, тържествени предсказания за идването на Месията и подготовката на пътя за него.

Читать онлайн Андрей Тихомиров - Книгата на пророк Малахия – научен коментар на текста


След всеки стих в скоби е даден научен коментар.

Глава 1

1 Пророческото слово на Господ към Израел чрез Малахия. (Свещениците-хипнотизатори „излъчват“ чрез Малахия, но самата дума е общоприето; на иврит „малеахи“ означава „пратеник, ангел“).

2 Аз те възлюбих, казва Господ. И вие казвате: „По какви начини си показал любовта си към нас?“ „Не е ли Исав брат на Яков?“ казва Господ; и все пак аз обичах Яков, (Авторът засяга важни и наболели проблеми на обществото от онова време в книгата. Той започва с проблема за отношението на Яхве към неговия народ. Пророците многократно са твърдяли, че Яхве обича жителите на Юдея, но как Бог доказа това? как се проявява неговата любов? Къде е царството на изобилието и радостта, предсказано от пророците? Юда все още преминава през трудни времена под игото на потисници).

3 И той намрази Исав и предаде планините му на запустение и владенията му на чакалите в пустинята. (Исав в Библията е братът на Яков и легендарният прародител на народа на Едом).

4 Ако Едом каже: „Разорени сме, но ще възстановим това, което беше унищожено“, тогава Господ на Силите казва: „Те ще строят, но Аз ще разруша“, и те ще бъдат наречени нечестив регион, народ, срещу когото Господ се гневи до века. (По това време Едом преживя опустошително нашествие на арабите, което не засегна Юдея и пророкът цитира това като доказателство, предполагаемо, за любовта на Яхве към неговия народ).

5 И очите ти ще видят това и ще кажеш: Велик е Господ над пределите на Израил! (Юда оцеля и трябва да благодари на Бог; хитрите, всезнаещи свещеници използваха тези събития като демонстрация на въображаемото всемогъщество на Яхве).

6 Синът почита баща си и слугата – господаря си; ако съм баща, тогава къде е уважението към Мен? и ако Аз съм Господ, тогава къде е благоговението към Мен? казва Господ на Силите към вас, свещеници, които осквернявате името Ми. Казвате: „Как да позорим Твоето име?“ (Къде е тази благодарност? Къде е уважението? Дори Божиите служители, свещениците, са го загубили).

7 Принасяте нечист хляб на олтара Ми и казвате: „Как да Те позорим?“ – Като казва: „Господната трапеза не е достойна за уважение“. (Свещениците на юдаизма изискват уважително отношение).

8 И когато жертвате нещо на сляпо, не е ли лошо? или когато водиш куция и болен, това не е ли лошо? Предложете това на своя принц; Ще бъде ли доволен от вас и ще ви приеме ли благосклонно? казва Господ на Силите. (В еврейския оригинал има думата “pekha” и това е асирийско-персийската титла на управител, сатрап, която се използва сред древните евреи).


Рекомендации для вас