Το Βιβλίο του Προφήτη Ζαχαρία – επιστημονικός σχολιασμός του κειμένου

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам религиоведение / история религий, научно-популярная литература, религии / верования / культы. Оно опубликовано в 2023 году. Книге не присвоен международный стандартный книжный номер.

Аннотация

Το βιβλίο του προφήτη Ζαχαρία, που αποτελείται από 14 κεφάλαια, περιέχει διάφορα προφητικά οράματα και ομιλίες, ιδιαίτερα σχετικά με τη δημιουργία του δεύτερου ναού της Ιερουσαλήμ, την αποκατάσταση της Ιερουσαλήμ και την αναζωογόνηση της δημόσιας ζωής. Η πρώτη προφητεία στο βιβλίο του Ζαχαρία χρονολογείται από το 520 π.Χ., την εποχή κατά την οποία οι Εβραίοι έχασαν την καρδιά τους και σταμάτησαν την ανοικοδόμηση του ναού. Το γενικό θέμα αυτού του βιβλίου, όπως και του βιβλίου του προφήτη Μαλαχία, είναι η ερχόμενη ευλογημένη εποχή.

Читать онлайн Андрей Тихомиров - Το Βιβλίο του Προφήτη Ζαχαρία – επιστημονικός σχολιασμός του κειμένου


Μετά από κάθε στίχο δίνεται επιστημονικός σχολιασμός σε παρένθεση.

Κεφάλαιο 1

1 Τον όγδοο μήνα, το δεύτερο έτος του Δαρείου, ο λόγος του Κυρίου ήρθε στον Ζαχαρία, τον γιο του Βαραχία, τον γιο του Αδά, του προφήτη: (Λεκτική πρόταση από έναν Εβραίο υπνωτιστή. Ο προφήτης Ζαχαρίας άρχισε τη δράση του στο δεύτερο έτος της βασιλείας του Δαρείου (520 π.Χ.), δηλαδή ήταν σύγχρονος του προφήτη Αγγάι.Στο βιβλίο που μας έφτασε, με το όνομα του Ζαχαρία, μόνο το πρώτο μέρος ανήκει στη γραφίδα του Ζαχαρίας, ή Πρωτοζαχαρίας (κεφάλαια 1-8) Το δεύτερο μέρος του βιβλίου (κεφάλαια 9-14) είναι μια συλλογή από διάφορες προφητείες, που ακούστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και συγκεντρώθηκαν και αναθεωρήθηκαν στην ελληνιστική εποχή (ΙΙΙ-ΙΙ αιώνες π.Χ.). Συνήθως ορίζονται ως κεφάλαια του Δευτερονόμου).

2 Ο Κύριος θύμωσε με τους πατέρες σου με μεγάλο θυμό, (Ο λόγος για τον θυμό είναι η απομάκρυνση από την «αληθινή» θρησκεία. Ο Γιαχβέ είναι θυμωμένος σαν συνηθισμένος άνθρωπος).

3 Και θα τους πείτε: Έτσι λέει ο Κύριος των δυνάμεων: Γυρίστε σε μένα, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, και θα επιστρέψω σε εσάς, λέει ο Κύριος των δυνάμεων. (Οι ιερείς του Ιουδαϊσμού, μέσω των προφητών τους, «μετέδιδαν» στους απλούς Εβραίους ό,τι ήταν ωφέλιμο για αυτούς – να δελεάσουν τους Εβραίους με κάθε μέσο και να τους κάνουν χαζούς σκλάβους τους).

4 Μη γίνετε σαν τους πατέρες σας, στους οποίους κάλεσαν οι προηγούμενοι προφήτες, λέγοντας: «Έτσι λέει ο Κύριος των δυνάμεων: Απομακρυνθείτε από τις κακές οδούς σας και από τις κακές πράξεις σας». αλλά δεν υπάκουσαν και δεν με άκουσαν, λέει ο Κύριος. (Αυτό σημαίνει ότι ο επονομαζόμενος «Άρχοντας των οικοδεσποτών» δεν ήξερε ότι θα συνέβαινε αυτό, και αν το ήξερε, ανέβαζε παράσταση παράστασης).

5 Πού είναι οι πατέρες σου; και οι προφήτες, θα ζήσουν για πάντα; (Ερώτηση για άπιστους πατέρες και προφήτες).

6 Αλλά τα λόγια Μου και τα διατάγματά Μου, που διέταξα στους δούλους Μου, τους προφήτες, δεν κατάλαβαν τους πατέρες σας; και γύρισαν και είπαν: «Όπως αποφάσισε ο Κύριος των δυνάμεων να μας συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους τρόπους μας και σύμφωνα με τις πράξεις μας, έτσι έκανε και σε εμάς». (Κανόνας τάλιον. Οι ιερείς του Ιουδαϊσμού θεωρούσαν τους προφήτες τους σκλάβους).

7 Την εικοστή τέταρτη ημέρα του ενδέκατου μήνα—αυτός είναι ο μήνας Σεβάτ—το δεύτερο έτος του Δαρείου, ο λόγος του Κυρίου ήρθε στον Ζαχαρία, τον γιο του Βαραχία, του γιου του Αδδά, του προφήτη: (Αυτό είναι Φεβρουάριος 519 π. Οι ιερείς εμπνέονται με τη λέξη).


Рекомендации для вас