Comentariile academice sunt date între paranteze după fiecare verset.
Capitolul 1
1 Profeție despre Ninive; cartea viziunilor lui Nahum Elkoseyanin. (Locul de naștere al lui Naum a fost un mic oraș evreiesc Elkosh, a profețit Naum în același timp cu Țefania).
2 Domnul este un Dumnezeu gelos și răzbunător; Domnul este răzbunător și înfricoșător în mânie: Domnul se răzbună pe vrăjmașii Săi și nu-i va cruța pe potrivnicii Săi. (Un zelot și un răzbunător este o descriere exactă a preoților răzbunători ai iudaismului, care s-au răzbunat în orice fel pe toți dușmanii lor).
3 Domnul este îndelung răbdător și mare în putere și nu lasă fără pedeapsă; în vârtej și în furtună este alaiul Domnului, norul este praful din picioarele Lui. (Toate tipurile de fenomene naturale au fost atribuite de oamenii antici lui Dumnezeu, care se presupune că creează toate acestea).
4 El a mustrat marea, și aceasta se usucă și toate râurile se usucă; Basan și Carmel se ofilesc, iar culoarea se estompează în Liban. (Totul, spun ei, se face în lume numai prin porunca lui Dumnezeu).
5 Munții tremură înaintea Lui, și dealurile se topesc și pământul tremură înaintea Lui, și lumea și toți cei ce locuiesc în ea. (Totul, spun ei, se face în lume numai prin porunca lui Dumnezeu).
6 Cine poate sta înaintea mâniei Lui? Și cine poate îndura focul mâniei Sale? Mânia Lui se revarsă ca focul; stâncile se năruie înaintea Lui. (Totul, spun ei, se face în lume numai prin porunca lui Dumnezeu).
7 Domnul este bun, un adăpost în ziua necazului și îi cunoaște pe cei care se încred în El. (Conceptul „Atotputernicul” amesteca în mod bizar trăsăturile zeului antic al nomazilor, zeul furtunii și al deșertului, cu imaginea zeului întregii lumi).
8 Dar cu un potop copleșitor, el va nimici [Nineve] până la temelii și întunericul va cuprinde dușmanii Săi. (Iahve, adică preoții iudaismului, și-a îndreptat mânia împotriva Ninivei, capitala Asiriei).
9 Ce crezi împotriva Domnului? El va face o exterminare, iar dezastrul nu se va mai repeta, (Nineve (locuința sau orașul Ninei), istoria Ninivei datează din mileniul V î.Hr.; în vremurile biblice era capitala regatului asirian ( Secolele VIII-VII î.Hr. Ninive era situată pe malul râului Tigru (acum dealurile Kuyundzhik și Tel-Nebi-Yunus, Irak) În 612 î.Hr. a fost luată de trupele babilonienilor și mediilor).