Göbekli Tepe – göç merkezi

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам детская познавательная и развивающая литература, научно-популярная литература, историческая литература. Оно опубликовано в 2023 году. Книге не присвоен международный стандартный книжный номер.

Аннотация

Türkiye'nin güneydoğusunda, dünyanın en eski tapınak komplekslerinden biri olan Göbekli Tepe'den çok uzak olmayan bir yerde arkeologlar, 100 kilometre mesafede, yaklaşık 12 bin yıl önce inşa edilmiş yapıları tam anlamıyla çevreleyen yapay büyük tepeler, höyükler buldular. Göbekli Tepe, eski insanların Avrasya boyunca ve daha sonra daha da ileriye taşınmaya başladığı bir tür göç merkezi haline geldi.

Читать онлайн Андрей Тихомиров - Göbekli Tepe – göç merkezi


2011 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Göbekli Tepe, ilk olarak 1963 yılında İstanbul ve Chicago'dan arkeologlar tarafından keşfedildi. Daha sonra, 1995 yılında, bilim adamları bu yerlerde üç ila altı metre yüksekliğinde ve 40 ila 60 ton ağırlığında T şeklinde neolitik dikilitaşlar ve 12 bin yaşındaki insan şeklindeki figürinler gibi çeşitli eserler buldular.

İsrailli arkeologlar, Türkiye'deki Göbekli Tepe'deki dünyadaki en eski tapınak kompleksinin ana sırlarından birini ortaya çıkardılar. 12 bin yıl önce, o zamanlar için zor olan teknolojiler kullanılarak inşa edildiği kanıtlanmıştır. Bu, bilim camiasında hararetli bir tartışmaya neden oldu. Basit çakmaktaşı aletler, mağara evleri ve mamut avları, Taş Devri insanlarının genellikle hayal ettiği şeylerdir. Ne tarım, ne sığırcılık, ne de çömlekçilik biliyorlardı. Ancak İsrail'den bilim adamları, ilkel insanın yalnızca büyük taş nesneler inşa etmediğini, aynı zamanda karmaşık mimari çözümleri de bildiğini keşfettiler. Neolitik çağda 20 metreye kadar çapa sahip devasa yuvarlak taş yapılardan oluşan kompleks inşa edilmiştir. Kenarlar boyunca beş buçuk metre yüksekliğe kadar anıtsal T şeklinde sütunlar vardır. Her nesnenin kalbinde bir fikir vardır. Bundan önce, insanların tek bir mimari planı kullanmayı yalnızca beş bin yıl önce öğrendiğine inanılıyordu – Stonehenge bunun kanıtı.

En büyük üç dairenin merkez noktalarını birbirine bağlarsanız, bir ikizkenar üçgen elde edersiniz. Ayrıca yapılar hiyerarşik bir düzende düzenlenmiştir. Daha önce bilim adamları, Mısırlıların Giza'daki piramitleri yaratırken bu tür teknikleri ilk kullananlar olduğuna inanıyorlardı.

Ancak şimdi Lübnan, Suriye, Ürdün ve İsrail'de yaygın olan Natufian kültürünün temsilcilerinin sığınaklarını bu şekilde inşa ettikleri ortaya çıktı. Ancak, Türkiye'nin güneydoğusundaki Göbekli Tepe kompleksi tamamen farklı bir seviyede.

Kazıların başladığı 1994'ten şu anki keşfe kadar, yapının karmaşıklığı, iki bin yılı aşkın bir süredir kademeli olarak inşa edilmiş olmasıyla açıklanıyordu. Yeni sürüm – kompleks bir çağda yaratıldı. Taş levhalarda aslanların, boğaların, kuşların, yılanların, örümceklerin görüntüleri açıkça görülmektedir. Neredeyse hiç insan yok, sadece yüzü olmayan birkaç figür var.


Рекомендации для вас