Bilim adamları, antik insanların Afrika'dan Arabistan'a göç etmesinin 5 bölümünü tespit ettiler. Nature dergisinde yayınlanan uluslararası bir çalışmanın sonuçlarına göre, ilk insanlar 400 bin yıl önce Afrika'dan Arabistan'a geldiler. Bundan sonra, her biri Arap Yarımadası'nın yeşilliklerle ve çok sayıda gölle kaplı olduğu bölgedeki kuraklığın kısa bir süre azalmasıyla aynı zamana denk gelen en az dört göç dalgası daha vardı. Suudi Arabistan'da arkeolojik kazılar uzun zamandır devam etmektedir, ancak şimdiye kadar kıyı bölgeleri ve küçük vahalarla sınırlıydı ve geniş iç kısım keşfedilmemiş kalmıştır.
Ayrıca, Almanya'nın Jena'daki Max Planck İnsanlık Tarihi Enstitüsü'nden arkeologlar, diğer ülkelerden meslektaşlarıyla birlikte ve Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle, Arap Yarımadası'nın kuzeyindeki Nefud Çölü'nün Hull-Amaishan 4 bölgesinde ve Dzhubba vahasında çalışmalar yaptılar ve binlerce taş alet ve hayvan kemiğini keşfettiler ve bu bölgede antik insanların tekrar tekrar kaldıklarını gösterdiler.
Bölgesel olarak bulgular, bir zamanlar iki büyük kum tepesi arasında yer alan büyük bir gölün kıyı bölgesiyle sınırlıdır. Araştırmacılar, gölün tam sularının altı periyodunu belirlediler, bunlardan beşi zamanla eserlerin buluntuları ile örtüşüyor.
Taş aletlerin jeokronolojik analizlerinden elde edilen sonuçlar, insanların burada yaklaşık 400, 300, 200, 100 ve 55 bin yıl önce yaşadıklarını gösterdi. Bulguların yaşı, yazarlar, eserlerin yüzeyindeki küçük kum tanelerinin güneş ışığına maruz kaldığı süreyi kaydeden ışıldayan tarihleme yöntemiyle belirlendi.
Yazarlar, insanın Nefud Çölü'ndeki gölün kıyılarında kalmasının beş aşamasının her birinin, alt paleolitin "el baltası" nın Aşel kültüründen, zaman içinde insan kültürünün değişiminin izlenebileceği orta paleolitik taş kırma teknolojilerine kadar kendi maddi kültürü ile karakterize edildiğini belirtmektedir.
Bazı durumlarda, maddi kültürdeki farklılıklar o kadar büyüktür ki, bu, araştırmacılara göre, bölgede hem Afrika'dan hem de Avrasya'dan Arabistan'a gelen farklı grupların ve muhtemelen hominin türlerinin eşzamanlı varlığını göstermektedir. Hayvan fosilleri de bunu doğrulamaktadır. Bunların çoğu Afrika kökenlidir, ancak kuzeyden gelenler de vardır.
Bu aşırı kurak çölün ortasında büyük memelilerin fosillerini keşfetmek eşsiz bir olaydır. En dikkat çekici olanı, su aygırının kemiklerinin birkaç parçasının bulunmasıydı. Şu anda, yaşam alanları Afrika'nın nemli bölgeleriyle sınırlıdır ve son 400 bin yıldır Nefud Çölü'ndeki mevcudiyetleri, Arap Yarımadası'nın geçmişte bugün olduğundan çok daha nemli olduğuna dair güçlü bir kanıttır; yarımadadaki kurak iklimin genel zeminine karşı, periyodik olarak binlerce göl, nehir ve bataklığın oluşmasına neden olan artan yağış aşamalarına rastlanmıştır. Bu süre zarfında bölgede insan ve hayvan göçü için elverişli koşullar kuruldu. Arabistan bir tür göç merkezi haline geldi, ingilizce hub kelimesinin anlamlarından biri ilgi, ilgi ve faaliyetin merkeziydi.