Vad var syftet med korset?

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам религиоведение / история религий, языкознание, историческая литература. Оно опубликовано в 2023 году. Книге не присвоен международный стандартный книжный номер.

Аннотация

Korset i olika versioner har använts sedan urminnes tider för utilitaristiska syften – att tända en eld. Därefter blev korset gudomligt och blev ett heligt föremål.

Читать онлайн Андрей Тихомиров - Vad var syftet med korset?


Under utgrävningar upptäcker arkeologer gamla bilder av gudar med kors i händerna, på halsen och på bröstet. I Thebe, Egyptens antika huvudstad, prunkade den heliga tjuren Apis på väggen av ett tempel, vars hela skinn bestod av ett kontinuerligt nätverk av kors. Korstecknet bland de gamla gudarna var en symbol för deras odödlighet.

Arkeologer som studerade forntida folks liv på Rysslands territorium mötte också korstecken, forntida människor trodde att dessa magiska tecken skyddar, skyddar rätterna på vilka det ristades. Vad säger dessa och många andra fakta? De säger att korset som en religiös symbol, ett heligt tecken, var känt för nästan alla folk från de äldsta tiderna av deras historia.

"I Italien, i Parmamuseet, förvaras en vas med bilden av ett kors. Forskare har konstaterat att den skapades under bronsåldern, vars början går tillbaka till det 4:e årtusendet f.Kr.. Ett stenkors hittades på en av Hebriderna.I Irland hittades ett stenmonument i Kors hittades på olika föremål som grävdes ut av arkeologer under utgrävningar i Babylon och Indien, Egypten och Grekland, Kina och Korea.I Assyrien bar kungarna ett gyllene kors runt halsen som föreställde gudinnan Astarte. I det antika Rom bar vestalerna, väktarna av den heliga elden, ett kors runt halsen. Det är troligt att de gamla människorna, efter att ha fått ett verktyg för att göra eld, uppfattade det som en gåva från himmelska krafter. De kunde helt enkelt inte förklara dess ursprung på annat sätt. Och kanske kanske återigen var människor övertygade om eldens gudomliga natur, som spelade en så stor roll i deras liv. Det är ingen slump att de gamla iranierna i en av sina psalmer tilltalade honom med följande ord: "O eld, allsmäktige herre, stigande ur jorden – eld, med din gnistrande låga skapar du ljus i mörkrets rike; du bestämmer ödet för alla som bär något namn. Du smälter koppar med tenn, du fyller den ondes själ med fasa om natten. Efter allt detta, kan det vara förvånande att olika folk hade en särskilt respektfull inställning till gudar, på ett eller annat sätt kopplat till eld! , 1988, s. 24-25).

Bovarna var två vanliga pinnar, med vars hjälp den primitive mannen lärde sig göra eld. Det var en sådan upptäckt som vi, 1900-talsmänniskor, har svårt att förstå och uppskatta. Trots allt levde och vandrade människan länge utan eld. Sedan, när människor lånade eld från naturen själv, bevakade de den noggrant. På platsen för den primitiva människan upptäcker arkeologer spår av bränder med ett tjockt lager av aska – upp till sju meter. Det betyder att människor höll elden i grottan i flera mänskliga generationer. De första krigen mellan stammar måste ha varit över eld. Ett enkelt underbart verktyg – trästänger korsvis vikta – började vördas som heligt. En tacksam person gudade både eld och instrumentet för att få den. Var det inte ett mirakel att han när han strövade omkring på jordens vidder bar med sig ljus, värme, varm mat, verkligt skydd från vilda djur. Allt detta gömdes i två korsade pinnar, vars tecken gradvis förvandlades till en magisk, gudomlig symbol.


Рекомендации для вас