Profeten Mikas bok – en vetenskaplig kommentar till texten

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам религиоведение / история религий, научно-популярная литература, религии / верования / культы. Оно опубликовано в 2023 году. Книге не присвоен международный стандартный книжный номер.

Аннотация

Profeten Mikas bok består av 7 kapitel och täcker perioden från början av Jotams regeringstid till slutet av Hiskias regeringstid, då Israel med huvudstaden Samaria intogs av assyrierna. Dessa profetior kan delas in i: 1) en förutsägelse om rikets kommande fall; 2) offentlig korruption, särskilt med stöd av falska profeter; 3) en profetia om Betlehem som Messias födelseplats.

Читать онлайн Андрей Тихомиров - Profeten Mikas bok – en vetenskaplig kommentar till texten


Vetenskapliga kommentarer ges inom parentes efter varje vers.

Kapitel 1

1 Herrens ord, som kom till Mika Morasfitin på Jotams, Ahas och Hiskias, Juda kungars, dagar, och som uppenbarades för honom om Samaria och Jerusalem. (Det finns ett verbalt förslag från hypnotisörsprästen. Kanske är detta ett senare inlägg. Vi får veta av det att Mika levde under samma kungar som Jesaja, det vill säga från ca 750 till 790 f.Kr., och att Mika var från Moresheth, en liten stad i sydvästra Judéen, i närheten av den större staden Lakisj. Dessa länder led mycket av angränsande stammars räder, och särskilt under Senacheribs fälttåg mot Palestina 701: de tillfångatogs, plundrades, och en stor del av deras befolkning togs i fångenskap. Mika var därför, till skillnad från Jesaja från huvudstaden, en "provins", vilket delvis kan förklara varför han betraktar Jerusalem som syndernas centrum (1:5; 3:10) och förutspår att Jerusalem kommer att förvandlas till en ruinhög, medan Jesaja tvärtom förutsade att Jerusalem kommer att bevaras som "en rättfärdighets stad, en trogen huvudstad" (Jesaja 1:26).

2 Hör, alla folk, lyssna, jorden och allt som fyller den! Må Herren Gud vara ett vittne mot dig, Herren från sitt heliga tempel! (Vädja till flocken. Samtidigt med Jesaja predikade en annan profet i Judeen, vars tal också fanns med i Gamla testamentet. Han hette Mika eller Mika).

3 Ty se, Herren går ut från sin plats och stiger ned och trampar på jordens höjder—(höjderna hade en "helig" status).

4 och bergen skola smälta under honom, dalarna skola falla sönder, som vax från eld, som vatten som rinner ur branterna. (Gud är kapabel till allt).

5 Allt detta är för Jakobs ondska, för Israels huss synd. Från vem kommer Jakobs ondska? är det inte från Samaria? Vem [arrangerade] höjder i Judeen? är det inte Jerusalem? (Syndare är invånare i både Samaria och Jerusalem).

6 Därför skall jag göra Samaria till en ruinhög på fältet, en plats för att odla vindruvor; Jag skall kasta ner dess stenar i dalen, och jag skall blotta dess grundvalar. (Samarias förestående fall).

7 Alla hennes avgudar skola krossas, och alla hennes äktenskapliga gåvor skola brännas upp i eld, och alla hennes avgudar skall jag förgöra, ty hon har gjort dem av äktenskapsbrottsgåvor, och de skola förvandlas till äktenskapsbrottsgåvor. (Idolavgudarna som fick äktenskapliga gåvor kommer att förstöras.)


Рекомендации для вас