Курячі брехеньки і билиці

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанру юмористическая проза. Оно опубликовано в 2022 году. Международный стандартный книжный номер: 9780880031387.

Аннотация

Головними героями збірки є домашні кури, які вільно гуляють у селянському дворі. Автор з любов’ю і гумором описує звички, інстинкти і характер кожної особини. З курми трапляються пригоди, які вище розуміння людини. У Вступному слові та Додатку представлені зразки українського фольклору, створені під час спілкування з курми. Тут панує дух і нев’януча краса нашої мови. Книжка матиме успіх у малечі, школярів та дорослих, залюблених у світ живої природи.

Читать онлайн Лідія Гулько - Курячі брехеньки і билиці


Сестрі Людмилі.

Твоя гостинність мотивувала мене до творчості.


Вступне слово

То добрий знак, що в наших селах півні кукурікають, а курочки кудкудачуть. Бо наперекір невзгодинам українці є, процвітають і продовжують традиції своїх батьків.

У середині минулого століття в селищах водилась армія пернатих. А це індики, гуси, качки, кури. Останніх, звичайно, найбільше. Курей господарі не рахували, тож не знали їхньої кількості. В пошуках їжі кури лазили, де хотіли. А до морозів взагалі ночували на деревах. Через те, що ця птаха була дешева, а ще влізлива, набридлива, хитра і брудна, то її з прокльонами проганяли: «Киш! Шоб ти здохла!». Не без причини ж побутувало прислів’я: «Щоб Господь виконував усі побажання людини, то кури зникли б».

Проте й досі слово «курячий» асоціюється з чимось хворобливим, маловартісним, незначним, убогим. Для прикладу, куряча сліпота, куряча пам'ять, курячі груди, хатка на курячій ніжці. Активні й непоштиві вислови: грошей кури не клюють – про надмір грошей у когось; кури загребуть – загине хтось безславно; курям на сміх – про що-небудь явно безглузде. А вираз пустити червоного півня означає шкоду, зумисний підпал.

Та попри негативну характеристику курка тримається незалежно. Вона горда, смілива і розумна птаха. І завжди керується законом, даним Всевишнім від початку створення світу. А саме, плодитися, продовжувати пташиний рід.

Сьогодні не всі господарі сільських обійсть мають курей. А якщо мають, то утримують їх у вольєрах чи клітці. Та не моя сестра, в котрої я щороку літую. Як то було за діда-прадіда, її кури гуляють у дворі. Ми їх сваримо, погрожуємо загнати в клітку. Проте не заганяємо. Розмовляємо з пернатими, виховуємо їх, буває погрожуємо віником.

Але кури не піддаються перевихованню і дресировці. Тільки й того, що просять їсти і пити. І завжди зірко слідкують за людьми.

Вільна птаха здорова, активна, життєрадісна. За рік вона знесе яєць більше, ніж у неволі. Одначе вільна щодня, через надмірну допитливість, наражається на небезпеку. Так, перелетівши через паркан, її може збити машина, а на городі, в чагарниках схопити лис чи собака. Буває й таке: у двір залітають хижі птахи й крадуть курей.

Наші кури завжди перед очима. За ними цікаво спостерігати. Я помітила, що у курей існує чітка субординація. Головний, звичайно, півень. Він слідкує за порядком у своєму гаремі. Супроводжує його завжди одна курочка. Вона, звичайно, найгладша у курячій зграї.


Рекомендации для вас