Сповідь студента економічного вузу

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам книги по экономике, научно-популярная литература, публицистика. Оно опубликовано в 2018 году. Книге не присвоен международный стандартный книжный номер.

Аннотация

Це – заміна марному диплому магістра, в якому необхідно здійснювати непотрібні розрахунки. Це не суха економічна теорія і не серйозна наукова праця сучасного економіста. Це підведення підсумків: п'яти років навчання в університеті, п'яти років вивчення і спостереження особливостей нашого суспільства, нашого життя, нашої планети.

Читать онлайн Антон Лобутинський - Сповідь студента економічного вузу


Сповідь студента економічного вузу

Передмова

Зовсім недавно я був абітурієнтом, який майже не розумів, чим хоче займатись в цьому житті. Тепер я пишу випускну дипломну роботу магістратури. Після школи я нічого не знав ні про економіку, ні про те, яким чином вона працює. Більш того, до цих пір деякі процеси залишаються недоступними для мого розуміння – в силу некомпетентної інформації або відсутності мого бажання розуміти. Складність, неосяжність, масштабність і деяка похмурість знання мене завжди приваблювала – тому що більшість намагається ухилятися від спроб розбору або аналізу. Якраз згадану більшість я ніколи не розумів – ніби людям зовсім нецікаво розбиратися в особливостях того середовища, в якому вони живуть. Трохи пізніше я дізнався, що люди настільки зайняті різноманітними «справами», що їх зовсім не цікавить суха правда. А ще через деякий час зрозумів, що правда їх цікавить, але вони не готові жертвувати часом, принципами чи своїм життям – що обумовлено нинішньою економічною системою.

Тема моєї дипломної роботи була затверджена як «Система збалансованих показників економічної безпеки підприємства». Я проявив невелику ініціативу (або легковажну хоробрість) – змінив тему дипломної роботи на більш актуальну, узагальнену і що найголовніше, – по-справжньому важливу для мене. Мені здавалось, що робота повинна стати підсумком п'яти років навчання в університеті і нести в собі якщо не громадську користь, то хоча б деякий творчий підхід до укладання висновків. Деякі вільні роздуми, структуровані у формі тексту.

Так, безсумнівно, робота повинна бути творчою. Але холоднокровні розрахунки, можливо, мають більшу цінність для тієї ситуації навчання, в якій я перебуваю. На мій погляд – ми дуже глибоко занурились в економічну науку і тепер не бачимо всіх подій, що відбуваються ззовні. Ми чогось переконані у власних суб’єктивних оцінках, хоча приводу для цього немає. Економіка – це не розрахунки. Економіка – це в першу чергу життя, в якому існують розрахунки.

Але подібний вчинок в університеті не привітали. Хоча мій науковий керівник був дуже здивований та написав до моєї роботи невеликий відгук. Робота йому сподобалася, але врешті-решт я все одно писав про безпеку підприємства, чинники, складові та розрахунки результативних показників діяльності. Ініціатива дипломної роботи не була прийнята, тож я вирішив не засмучуватися і спробувати написати книжку. Так, цілу книжку про п’ять років навчання в університеті і п’ять років спостерігання за навколишнім світом.


Рекомендации для вас