Комплексні системи захисту інформації. Проектування, впровадження, супровід

О книге

Автор книги - . Произведение относится к жанрам руководства, книги о компьютерах, техническая литература, прочая образовательная литература. Год его публикации неизвестен. Международный стандартный книжный номер: 9785449315052.

Аннотация

Книга містить опис етапів створення КСЗІ в ІТС: формування вимог до КСЗІ, складання політики безпеки та плану захисту інформації, вибір апаратно-програмного забезпечення, розроблення технічного завдання, проектування, введення в дію, випробування, дослідна експлуатація, державна експертиза та супровід КСЗІ, а також проведення державного контролю за станом ТЗІ та відповідальність за невиконання вимог захисту інформації

Читать онлайн Вадим Гребенніков - Комплексні системи захисту інформації. Проектування, впровадження, супровід


Редактор Вадим Гребенніков

Оформление обложки Вадим Гребенніков


© Вадим Гребенніков, 2019


ISBN 978-5-4493-1505-2

Создано в интеллектуальной издательской системе Ridero

1. Головні принципи та етапи захисту від загроз. Номативно-правове забезпечення захисту інформації

Загальний аналіз проблем організовування захисту від будь-яких загроз дає можливість визначити 4 головні принципи та етапи заходів:

1) організація зовнішніх рубежів безпеки з метою своєчасного виявлення загроз;

2) організація протидії загрозам та їх блокування, тобто зупинення та локалізації загроз під час їх реалізації;

3) забезпечення нейтралізації та ліквідації загроз, а також подолання наслідків загроз, які не вдалося блокувати;

4) попередження загроз, тобто аналіз відомих загроз та впровадження відповідних запобіжних заходів.

Стосовно автоматизованих (комп’ютерних) систем (далі – АС) ці принципи та етапи дають можливість також визначити 4 етапи та види захисту від загроз для електронних інформаційних ресурсів АС, які циклічно повторюються з метою постійного оновлення та підвищення ефективності заходів і засобів захисту.


Виявлення ► Зупинення ► Нейтралізація ► Попередження


1. Етап виявлення

На організаційному рівні – це забезпечення пропускного режиму, цілодобової охорони та контролю периметра безпеки, а також контррозвідувальних заходів служби безпеки установи.

На інженерно-технічному рівні – це використання інженерних споруд і технічних засобів пропускного режиму, охоронної сигналізації та відеоспостереження.

2. Етап зупинення

Ці заходи забезпечують апаратно-програмне блокування спроб несанкціонованого доступу (далі – НСД) порушника (хакера) до інформації в АС або ураження системи вірусами за допомогою спеціальних апаратних комплексів та програмних засобів захисту інформації. Для цього в АС встановлюються міжмережові екрани, файерволи (брандмауери), антивірусні програмні засоби та спеціальні комплекси засобів захисту інформації від НСД.

Зазначимо, що ці заходи можуть бути спрямовані на документування методів НСД до АС для наступного дослідження їх; збереження слідів правопорушення; взаємодію (у разі необхідності) з державними правоохоронними органами щодо виявлення та розкриття правопорушення (в тому числі за готування до злочину і за замах на злочин); сприяння притягненню винних до відповідної відповідальності (кримінальної, адміністративної, цивільно-правової, дисциплінарної).


Рекомендации для вас